Kristal - ANTIEKWERELD

AntiekWereld
Title
Ga naar de inhoud

Kristal

Kristal of kristalglas is materiaal dat bestaat uit glas met een percentage lood(II)oxide (PbO). Helder loodkristalglas werd in 1676 door de Engelse glasmaker George Ravenscroft voor het eerst op industriële schaal geproduceerd. Glas bestaat uit een mengeling van siliciumdioxide, het voornaamste bestanddeel van kwartszand met metaaloxiden. Door het te verhitten, smelt het tot een dikke substantie die makkelijk te vormen is en door afkoeling hard wordt. Een EU-richtlijn uit 1969 stelt dat kristallijnglas, glaswerk is dat metaaloxide bevat, onderverdeeld in verschillende categorieën. Luxe-kristal moet 24% bevatten voor loodkristal en 30% voor volloodkristal. Voor de lagere categorieën is 10% metaal reeds voldoende. Dat hoeft zelfs geen lood te zijn. Zinkoxide, bariumoxide of kaliumoxide is ook goed. Bij meer dan 30% lood betreft het volloodkristal. Swarovski-kristal heeft een loodgehalte van 32%! Hoe hoger het loodgehalte, hoe hoger de brekingsindex en hoe rijker het kleurenspectrum,  hoe meer het kristal glinstert!
Toepassingen van kristal
Gebruiksvoorwerpen zoals water-, wijn- en champagneglazen. Karaffen, ijsemmers, taartschotels, asbakken, fotokaders, presse-papiers, vazen en schalen, kandelaars en kroonluchters worden door meerdere kristalproducenten vervaardigd. Kristal verwerft extra schoonheid door het te slijpen. Dit kan zowel met de hand als machinaal gebeuren. Glazen kunnen mondgeblazen zijn of volledig mechanisch gemaakt worden. Mondgeblazen en handgeslepen glazen zijn uiteraard duurder dan mechanisch geproduceerde glazen.
Enkele merken
Kristal wordt in meerdere landen vervaardigd maar veelal in Europa. Het bekendste kristalmerk van België is ongetwijfeld de Cristalleries du Val Saint Lambert, gevestigd te Seraing. In Frankrijk zijn bekende merken Cristal de Sèvres, Baccarat, Saint Louis, Lalique, Daum, Villeroy & Boch, Walther glas, Hartzviller, Cristal d’Arques, Cristalleries Royales de Champagne enz. In Duitsland vinden we gevestigde kristalmerken zoals Meissen, Goebel, Nachtmann, Peill & Putzler, Eisch, Rosenthal, Theresienthal enz. In Italië behoort Murano tot de top. Uit Zweden kennen we Kosta Boda en Orrefors. Ierland heeft Waterford Crystal, In Portugal is Atlantis-kristal gekend en in Oostenrijk vinden we het familiebedrijf Riedel. Uiteraard bestonden en bestaan er nog veel meer bedrijven die kwaliteitskristal vervaardig(d)en.
AntiekWereld
Voor liefhebbers
Terug naar de inhoud