Val Saint Lambert - ANTIEKWERELD

AntiekWereld
Title
Ga naar de inhoud

Val Saint Lambert

De fabriek kent zijn oorsprong op het terrein van de abdij van Sint-Lambertus van de orde van de cisterciënzers, gesticht in 1202 en opgeheven in 1796. Na grondige restauratie zijn de romaanse kapittelzaal en het scriptorium van de abdij tot op vandaag nog in gebruik.
François Kemlin kwam in 1826 met honderden arbeiders uit de prestigieuze kristalfabriek van Vonêche een nieuwe fabriek vestigen in Seraing. De ligging was gunstig en de gebouwen boden voldoende ruimte. De nabijheid van steenkool en de mogelijkheid van vervoer over de Maas was meer dan een pluspunt.
Doorheen de tijd en tot op vandaag heeft Val-Saint-Lambert een wereldwijde reputatie opgebouwd door zijn originele en kwaliteitsvolle producten en het mooie slijpwerk. Zelfs de adel schonk vroeger dit kristal aan familie of relaties omwille van de kwaliteit ervan.

VSL verzamelen
Het gekende ‘dubbel gekleurde’ kristal wordt dan ook tot op heden nog door menig liefhebber gegeerd als verzamelobject. Zowel de oude als nieuwe stukken blijven van een ongekende schoonheid. Men kan de fabriek nog bezoeken en de  glasblazers  ambachtelijk aan het werk zien.

AntiekWereld
Voor liefhebbers
Terug naar de inhoud