Zilver - ANTIEKWERELD

AntiekWereld
Title
Ga naar de inhoud

Zilver

Zilver ‘latijn : argentum’, symbool ‘Ag’. Al van voor het begin van onze jaartelling werd zilver reeds als betaalmiddel gebruikt en werden voorwerpen, vooral sierraden, vervaardigd in zilver. Het witte edelmetaal werd geassocieerd met de maan, de zee en de goden. Men gebruikte het symbool van een halve maan in de alchemie voor zilver en alchemisten noemden het Luna. Zo is Duits zilver herkenbaar aan een half maantje in de zilverstempels.

Toepassingen
Munten van Zilver en goud werden tot ver in de 20e eeuw als belangrijkste betaalmiddel beschouwd. In minstens veertien talen betekent  het woord zilver ook geld. In het Frans kennen we zo ‘argent’. Vandaag gebruiken we zilver enkel nog bij het vervaardigen van herdenkings- en verzamelaarsmunten. Zilver is een veelgebruikt materiaal in de kunstwereld voor de vervaardiging van allerlei mooie creatieve ontwerpen. Ook mooie sier- en gebruiksvoorwerpen zoals kandelaars, tabaks- en snuifdozen, koffiekannen, tafelzilver enz. behoren tot de huisraad van vele liefhebbers. Het verzilveren van minderwaardige metalen is ook een gekend gebruik. Decoratie met bladzilver, vb in de schilderkunst. Het gebruik van zilver in elektrische apparaten/circuits vanwege een zeer goede elektrische geleiding. Sterlingzilver, met zeer hoog zilvergehalte, wordt door edelsmeden veel gebruikt voor het vervaardigen van sieraden. Zilveren armbanden, halskettingen en oorringen zijn al van in de Oudheid bekend.
Opmerkelijke eigenschappen
Zilver is een buigzaam en een eenvoudig te bewerken metaal. Iets harder dan goud beschikt het over een witte glans. Zilver heeft de beste elektrische geleidbaarheid en de laagste overgangsweerstand. Het is de beste geleider van warmte van alle metalen, beter dan koper en goud. Het heeft eveneens de hoogste optische reflectie als het zichtbaar licht betreft (geen ultraviolet licht). Zilverhalogeniden zijn gevoelig voor licht. Het metaal is stabiel in zuivere lucht en zuiver water. Bij blootstelling aan ozon of waterstofsulfide verkleurt het. Bij contact van zilver met zwavel of verbindingen daarvan vormt zich een zwarte laag zilversulfide. Zo kan zilver uiterlijk helemaal zwart worden.

Gehalte
De glans van zilver maakt het tot een populair metaal voor sieraden en zilveren voorwerpen. Vaak zijn deze voorwerpen voorzien van gestempelde keurtekens als: een jaarlettermerk, een meesterteken en een gehalteteken. Zo kan men steeds de herkomst van het zilver achterhalen. Meestal gebruikt men 1ste gehalte en 2de gehalte zilver. Het 1ste gehalte (925/1000) is een legering (mengeling) van 92,5% zilver en 7,5% koper of een ander metaal. In sommige Engelstalige landen wordt hiervoor de term ‘sterling’ gebruikt.  Er geldt dat het zilvergehalte uitgedrukt in duizendsten, wordt voorafgegaan door de symbolische letters AG (in hoofdletters). In België en Nederland onderscheidt men: 1ste gehalte: 925/1000, 2de gehalte: 835/1000 en voor ouder zilver (vóór waarborgwet 1987) het 3de gehalte: 800/1000. Buiten Nederland en België gebruikt men voor zilverhoudende legeringen met een lager zilvergehalte dan sterling (925) de term white metal. Ook zilver van het 2de gehalte, (835) valt in de categorie white metal.
AntiekWereld
Voor liefhebbers
Terug naar de inhoud